Vliegtuigen

Previous Next

Ohh, smullen zeg!! voor de liefhebber van de Nederlandsche historie der modelvliegtuig bouw!


hier treft u een verzameling oude tekeningen aan, voornamelijk van Nederlandse bodem. 
In de jaren '70 waren deze tekeningen eigendom van de KNVvL die ze onder bracht in haar bibliotheek in het Aviodome te Schiphol (tegenwoordig het Aviodrome te Lelystad). De beschikbare ruimte in de koepel van het Aviodome was koud en vochtig en slecht voor de papieren collectie. Een groepje vrijwilligers met belangstelling voor modelbouw besloot om de verzameling tekeningen te fotograferen opdat deze niet verloren zou gaan voor toekomstige generaties.

Er werd een grote platte houten doos getimmerd met een geperforeerde voorkant. Door de doos aan te sluiten op een stofzuiger onstond zuiging door de perforatiegaatjes en zo konden kwetsbare tekeningen op een veilige, makkelijke manier gefixeerd worden ter fotografie. Alle tekeningen zijn met gebruikmaking van “AGFA Ortho” 35mm zwart/wit film vastgelegd.

Bij het maken van de foto's werd al duidelijk dat veel tekeningen waren verdwenen, maar na het fofograferen zijn de filmrolletjes ook uit beeld geraakt en voor tientallen jaren werden zij als verloren beschouwd.

Medio 2013 kwamen de filmrolletjes “boven water” en bleek dat zij inmiddels ontwikkeld waren. Of alle rollen bewaard zijn gebleven valt echter te betwijfelen. Pas met gebruik van een professionele scanner (4000 dpi) waren de details van 35 jaar geleden weer te zien. De resultaten zijn te zien onder “Eigen 1 – 2”

Op het web blijkt sinds kort een andere verzameling oude Nederlandse vliegtuigmodelbouwtekeningen te staan (op een algemene fotografie-site). Deze tekeningen hebben veel weg van de volledige originele KNVvL-verzameling en zij zijn hier ondergebracht onder de koppen “Extern 1 – 4”. Doordat deze waarschijnlijk rechtstreeks digitaal zijn vastgelegd is de kwaliteit beter dan die van de eigen analoog/digitale bewerking.

Enige persoonlijke opmerkingen:

Uit de data van veel tekeningen blijkt dat er tijdens WOII aardig wat aan vliegtuigmodelbouw plaatvondt. Er zijn hakenkruizen te zien en persoonlijke titels die duiden op samenwerking met de vijand. Een enkele naam valt ook terug te vinden op de lijsten van Nederlanders die hun nationaliteit zijn kwijtgeraakt. Het woord “Koninklijk” in beschrijvingen en stempels op tekeningen is soms doorgehaald.

Er zijn tekeningen van fraaie, hoogontwikkelde modellen maar ook heel simpele, te maken van de materialen die toen enigszins beschikbaar geacht werden, zoals karton, bamboe en pietriet en naaldhout. De genoemde lijmsoorten zeggen ons niets meer. Plastic propellors waren er niet – wilde je vliegen dan moest je er zelf eentje uitsnijden.

Neem snel een kijkje op : https://jwroest.nl/museum/museum_index_nl.html  (kopieer deze link en plak hem in de browser, klikken werkt niet altijd)

Leuk dat je hier bent!

Onze vereniging houdt zich bezig met het bouwen en vliegen van modelvliegtuigen.

Hebben we je interesse gewekt?
Kom dan eens langs op vrijdagavond of zondagmiddag!

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd