Joop Veurman- Starlet

Joop Veurman- Starlet

Modelnaam                : Starlet

Soort model               : (Helling) zwever, Motorzwever.

Spanwijdte                 : 1300 mm

Lengte                        : 960 mm

Hoogte                       : 330 mm

Gewicht                      :  1080 gram vliegklaar.

Aandrijving                 : Electromotor Robbe BL 3545/10 met regelaar Simprop 42A 

Propeller                    : 9 X 6 (klapprop)

Akku                           : Lipo 3S 2200 mAh

De precieze uitgavedatum van de tekening (ooit gepubliceerd in Flug Modell Technik) moet ongeveer 1971 geweest zijn gezien het nummer van de tekening ( 644G) .

Ik heb het model voor het eerst eind jaren 70  (1978? !! ) gebouwd als motorzwever met een 2,5 cc verbrandingsmotor en 3 jaar geleden zocht ik weer iets anders dan een “normaal” model om te bouwen. Toen schoot me de Starlet weer te binnen. Het is een Deltamodel van behoorlijke afmetingen.

Gezien de grote klankkast die het model heeft heb ik nu gekozen voor elektroaandrijving, het eerste model met verbrandingsmotor was nogal luidruchtig ondanks een goed gedempte motor.

Van het oorspronkelijke model waren de spanten uit Rohacell gemaakt. Rohacell is ook een isolatiemateriaal op basis van Polystyreen. Toen allen verkrijgbaar in de vorm van platen van zo’n 5 cm dikte. De spanten moest je toen met een hittedraad uitsnijden. Er werd toen ook een setje spanten uit Rohacell te koop aangeboden kopen.

Tegenwoordig hebben we prachtige Depron platen in diverse diktes, daarom besloten voor de spanten 6 mm Depron te gebruiken. Heeft ook een kostenvoordeel want als je de spanten uit balsahout zou maken heb je alleen al voor de spanten zo’n 12 plankjes balsa 3mm nodig.

De bespanning is geheel met Oracover.

Het model is zeer goedmoedig, kan langzaam gevlogen worden ( hoogteroer behoorlijk veel ”up” geven) maar volgas ook snel. De motor heeft trouwen meer dan genoeg vermogen om onder een hoek van 60 graden te stijgen.

Ik heb de oorspronkelijke tekening en bouwbeschrijving ( duits)  , mocht iemand het model ook willen bouwen kan er een kopie van gemaakt worden.

Date

13 november 2017

Categories

Zwevers, Vliegtuigen

Leuk dat je hier bent!

Onze vereniging houdt zich bezig met het bouwen en vliegen van modelvliegtuigen.

Hebben we je interesse gewekt?
Kom dan eens langs op vrijdagavond of zondagmiddag!

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd