Wim Nijmolen - Fokker F8

Wim Nijmolen - Fokker F8

Geschiedenis
De originele Fokker was een tweemotorige hoogdekker voor passagiersvervoer gebouwd in de jaren 20. Het vliegtuig was een tweemotorig, tweebladig propellervliegtuig en is ontworpen door Reinold Platz. De hoogdekkerwas voorzien van houten met triplex beklede vleugel. De cabine bestond uit een stalen frame afgedicht met stoffen bekleding en had een capaciteit van 15 passagiers in rieten stoelen. Het toestel was oorspronkelijk ontworpen als een driemotorig toestel. De middenmoter is uiteindelijk bij de bouw weg gelaten omdat Fokker besloot dat motoren inmiddels betrouwbaar genoeg bleken en er zo in de cabine minder last zou zijn van geluid, trillingen en benzinegeuren. Bovendien ontstond nu de mogelijkheid om een extra bagageruim te bouwen in de neus en daarvoor werd de FVIII gebouwd met een open klapbare voorkant. Er zijn in totaal tot 1937 maar 10 stuks van gebouwd.

Het model.
Met de registratie PHNAED was het origineel in dienst van de KLM in 1927 tot 1937.
Met behulp van documentatie van het Fokker archief uit het Aviodrome Lelystad en hun vriendelijke medewerking is een model ontstaan op schaal 1 :13,5.  Voor zover bekend zijn er geen andere goed vliegende modellen van dit type.
Gegevens van het model:
Spanwijdte 1,67m
Romplengte 1,25m
Gewicht 2200gr.
Vleugelbelasting ca 45gr/dm2
Vleugelprofiel streak CLARK-Y mod. (+30%) midden naar CLARK-Y aan de tippen.
Stabilo en kielvlak zijn ca. 10% vergroot t.o.v. het origineel wat voor schaalmodellen is toegestaan.
In plaats van de motoren van het origineel met de 2× Bristol Jupiter IV, Gnome-Rhône motoren wordt het model aangedreven met
2 BL Motoren van ca. 250W met
Li-Po accu 3S-3600mA/h, propellers 9x6.
Besturing is 4 kanaals.

De bouwtijd voor het model dat praktisch geheel in houtbouw met de oorspronkelijke kabelbesturing buiten de romp is uitgevoerd bedroeg ca. 250 uur. Na de eerste vlucht is alleen de motordomp iets vergroot. Het model vliegt erg realistisch op ca. ¼ gas en gedraagt zich verder voorbeeldig als een bijzonder goedmoedige trainer.
De vliegtijd op een acculading bedraagt ca. 12 minuten.

Bekijk meer mooie foto's!

 

Date

30 november 2016

Categories

Vliegtuigen

Leuk dat je hier bent!

Onze vereniging houdt zich bezig met het bouwen en vliegen van modelvliegtuigen.

Hebben we je interesse gewekt?
Kom dan eens langs op vrijdagavond of zondagmiddag!

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd