Wim Nijmolen - Minimoa

Wim Nijmolen - Minimoa

 

De Geschiedenis.
De volledige naam is Göppingen Gö 3 Minimoa en is tot op dit moment nog een van de mooiste nog vliegende oldtimer zweefvliegtuigen. Door de spits toelopende vleugels in knikvorm maakt men automatisch een verbinding met een natuurlijke meeuwenvleugel, deze stralen daarbij een bijzondere fascinatie uit. De eerste vlucht van het origineel vond plaats in Juni 1935. Tot 1939 zijn er ca. 110 exemplaren gebouwd waarvan er op dit moment nog ca. 10 luchtwaardig zijn.
Spanwijdte: 17 m – profiel Göttingen 681 - lengte: 6,90 m - leeggewicht: 200 Kg.
Belading: 100 Kg max. - glijgetal: 26 bij 85 Km/h.

 

Het model.
Aan de hand van een bestaande tekening is een model ontstaan op schaal 1 :4
Spanwijdte van 4,25m – lengte 1,72m – gewicht slechts 4,7 Kg.
De romp is net als het origineel geheel in schaalbouwwijze in hout is uitgevoerd en opgebouwd. Daarvoor moest echter speciaal een helling worden gebouwd. De bekleding was bijzonder arbeidsintensief en is gemaakt van 0,5mm vliegtuig-triplex. Bijzondere aandacht ging ook uit naar het stabilo en kielvlak dat bijzonder licht gebouwd werd. Daarom was er met minder ballast in de neus noodzakelijk, waardoor het vlieggewicht totaal onder de 5Kg kon worden gehouden. Het originele Göttingen vleugelprofiel is door mij vervangen door een gemodificeerd Clark-Y profiel met een streak naar een NACA profiel aan de vleugeltippen. Er is tevens een tipverdraaiing ingebouwd. De landingskleppen zijn in hout nagebouwd van de originele dubbelwerkende Schempp Hirth landingskleppen die ook op een K13 zijn toegepast.
De totale bouwtijd bedroeg gespreid over twee jaar ca. 1000 uur!!!

 

Het vliegen.
De eerste vluchten waren na zo'n lange bouwtijd bijzonder spannend. Deze vonden plaats met behulp van een elektrische lier welke bij onze club in gebruik is. Na het verplaatsen van de originele sleeppunten en een kleine modificatie aan de romp verlopen de lierstarts echter volledig onproblematisch. De vliegsnelheid lijkt ook door het veranderde profiel van het model erg op het origineel. De landingskleppen bleken bijzonder effectief te zijn.
Door de grote spanwijdte is er echter veel rolroer-differentiatie noodzakelijk en de ondersteuning met het richtingroer in de bochten is absoluut noodzakelijk. Bij de juiste afstemming en gewenning vliegt het model echter uitstekend.

Date

22 januari 2015

Categories

Zwevers

Leuk dat je hier bent!

Onze vereniging houdt zich bezig met het bouwen en vliegen van modelvliegtuigen.

Hebben we je interesse gewekt?
Kom dan eens langs op vrijdagavond of zondagmiddag!

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd